När jag var på Biblioteket för ett tag sedan fick jag syn på boken ”Stora Diabetes kokboken”. Det är en bok av Birgitta Höglund och Lars-Erik Litsfeldt. Jag lånade naturligtvis boken med mig hem. Den finns annars att köpa hos både Adlibris och Bokus. I skrivande stund kostar den 237:- hos både Bokus och Adlibris.
För min egen del passade det ganska bra att den fanns på Biblioteket. Boken var visserligen bra och intressant, men recepten föll inte mig i smaken. Fram till ungefär sidan 40 så handlar boken om Diabetes. Man får förklarat på ett enkelt sätt både vad insulin är och skillnaden mellan typ 1 och typ 2 Diabetes.
I det här inlägget tänkte jag försöka dela med mig av en del av det som jag lärde mig när jag läste boken. Du som har diabetes vet antagligen redan allt detta, men för mig blev det förklarat på ett så bra sätt att jag äntligen fattade det. Och jag tänker att flera borde lära sig mera om Diabetes.
Lärdomar från boken:
Det gemensamma för de båda diabetstyperna är målet att hålla blodsockret på en bra nivå. När en diabetiker får i sig socker går blodsockret upp mer än hos friska människor. Antingen svarar inte kroppen tillräckligt bra på det blodsockersänkande insulinet eller så saknas det insulin. Insulinet tillverkas i bukspottkörteln och det hjälper kroppen att få bort sockret från blodet.
Boken förklarar på ett tydligt sätt hur olika kroppen reagerar beroende på om man är frisk, har typ 1 eller typ 2 diabetes. I boken använder de ett exempel på vad som händer om man äter en kanelbulle.
En frisk person äter kanelbulle
När en frisk person äter en kanelbulle så höjs blodsockret och insulin frisätts. Blodsockret återgår då till det normala och musklerna har fått energi. Personen som åt bullen blir pigg.
En person med Diabetes typ 1 äter kanelbulle
När den som har typ 1 diabetes äter kanelbullen blir det problem. Blodsockret skjuter i höjden. Den här personen har inte något eget insulin och därför kan varken muskelcellerna eller fettcellerna ta in sockret. Det betyder att sockret kommer ligga kvar i blodet på farligt höga nivåer. Om inte insulin injiceras kommer den här personen till slut bli utmärglad och dö.
En person med Diabetes typ 2 äter kanelbulle
Den här personen kan som tur är utsöndra insulin. Men den här personen har istället problem med att insulin-receptorerna i muskelcellerna har lagt ner sitt arbete. Boken förklarar det som att de här receptorerna fungerar som portvakter. Receptorerna/portvakterna ska reagera på att det är insulin i blodet och öppna så att sockret tar sig in i cellen så att sockernivån i blodet sjunker.
Eftersom portvakterna/receptorerna i muskelcellerna inte svarar så tar kroppen till plan B. Nödlösningen är fettcellerna som inte så lätt blir insulin-resistenta. Fettcellerna får därför ta hand om sockret och omvandla det till fett. Till skillnad från den friska personen som blev pigg av kanelbullen, blir den här personen trött.
Njurarna hjälper till
När det är för hög nivå av socker i blodet försöker även njurarna hjälpa till. Njurarna försöker få ut sockret från blodet genom att skicka ut det via urinen. Men för att det här ska fungerar krävs det enorma mängder vätska. Men det är tack vare denna funktion som man förr förstod att en person hade diabetes. Innan man hade teststickor för att mäta sockerhalten i blod eller urin så var det tydligen inte ovanligt att läkarna smakade på patientens urin. Smakade det sött hade patienten diabetes.
Slutsats
Boken var alltså väl värd att läsa. Jag lärde mig mycket på de första sidorna i boken. Recepten var som sagt däremot inte något som passade mig just nu, men kanske att de faller dig bättre i smaken. Vill du läsa en recension av den här boken som handlar mer om maten, då kanske recensionen som jag hittade på Dagens Diabetes vara något som intresserar dig. Du hittar den recensionen här ->
Har du diabetes och behöver sockar utan reser och sömmar som skaver? Prova då gärna några av våra diabetessockar som du hittar här ->